100 éve született Carlo Abarth
2008. 11. 18., Kedd, 08:52
A sikeres versenyző és mérnök, Karl Abarth november 15-én látta meg a napvilágot Bécsben. Olaszorságba költözve az Abarth márka és a Fiat tuning részlegének alapítójaként a hétköznapi ember számára is elérhetővé tette a sportos vezetés élményét. Carlo Abarth idén lenne száz éves.

Nyomtatható verzióKüldje el ismerősének!
1. oldal
A versenyző

Az osztrák születésű Karl már fiatal korában (1925-27) dolgozott Olaszországban a Castagna-nál, ahol motorkerékpárok és biciklik vázát tervezte. Ausztriába visszatérve 1927 és 1934 között a Motor Thun-nál és a Joseph Opawsky-nél helyezkedett el, miközben 1928. július 29-én megnyerte élete első motorversenyét egy James Cycle-n Salzburgban. 1934-ben telepedett le végleg Olaszországban, ekkor a nevét is megváltoztatta a sokkal olaszosabban hangzó Carlo-ra. Letelepedése után nem sokkal találkozott Ferdinand Porsche vejével, Anton Piech-el és elvette feleségül a titkárnőjét. A Porsche családdal élete végéig igen jó kapcsoltban maradt. Abarth-re jellemző, hogy magánéletét a nyilvánosság teljes kizárásával élte, másoknak csak a munkájába engedett betekintést.

Carlo Abarth (1971)

Az elkövetkezendő években ötször volt Európa bajnok, miközben mérnöki munkáját is tovább folytatta. Egy Linzben történt súlyos baleset után abbahagyta egy időre a versenyzést, de a motoroktól nem tudott elszakadni. Tervezett egy oldalkocsis motorkerékpárt, amivel az Orient Express 1300 km-es útvonalán készült végigmenni Bécstől Ostendig, persze a vonat hivatalos menetidejénél gyorsabban. Az első kísérlet sikertelen volt, Abarth és a társául szegődött Martin Schneeweiss pár perccel túllépték a huszonnégy órás limitet. Carlo nem adta fel, 1934. április 20-án a távot visszafelé teljesítve 20 perccel megelőzték a kor legmodernebb vasútját.

Felépülése után újra motorra ült, egy újabb baleset után azonban majd egy évig kórházban volt, így kénytelen volt végleg feladni versenyzői karrierjét. Innentől kezdve foglalkozott a motorok helyett inkább autókkal, miközben Meranoba költözött, ahonnan a családja eredetileg származott.

Carlo Abarth egy késői fotója

1943-ban Abarth a barátja, Ferry Porsche segítségével bekerült a Cisitalia-hoz (Compagnia Industriale Sportiva Italia), ahol ő lett a cég versenyigazgatója. Az első autó, ami itt készült el a nem túl sikeres Tipo 360 F1 prototípus volt (Porsche 360). A Cisitalia projekt akkor ért véget, amikor a cég alapítója Piero Dusio Argentínába költözött 1949-ben.


következő oldal »

A versenyző2014. 09. 19. Péntek,   Vilhelmina
Legyen a kezdőlapom,  Kedvencek közé
Párizsi Autószalon 2014
Párizsi Autókiállítás 2014
 Tagdoboz

Felhasználónév:
Jelszó:


elfelejtettem a jelszavam»
 Szavazás
Maserati dízelmotorral?

szentségtörés
ez most vicc, ugye?
azzal is elfogadnám
épp ideje volt

 Kapcsolódó cikkek

20 éve veszítette életét Senna és Ratzenberger20 éve veszítette életét Senna és Ratzenberger
20 éve, 1994. május 1-jén veszítette életét Imolában a Forma-1 sokak szerint legtehetségesebb pilótája, Ayrton Senna. A megemlékezésen a Ferrari pilótái is részt vettek. Az Enzo e Dino Ferrari pályán a Tamburello kanyarnál tartottak megemlékezést a Scuderia Ferrari képviselői.
José Froilán González 1922-2013José Froilán González 1922-2013
Június 15-én, 90 évesen elhunyt José Froilán González. Az argentin pilóta szerezte meg 1951-ben a Brit nagydíjon a Ferrari első Forma-1-es győzelmét. González a Forma-1-ben 26 futamgyőzelmet tudhat magáénak, utoljára 1960-ban, Argentínában állt rajthoz.
RUSHRUSH
Niki Lauda és James Hunt legendás barátságát és az 1976-os világbajnoki címért folytatott küzdelmük történetét megelevenítő film jövőre kerül a mozikba. A kritikusok és a rajongók már most az egyik legjobb ilyen témájú alkotásként tartják számon Ron Howard filmjét.
Marco Simoncelli 1987-2011Marco Simoncelli 1987-2011
A MotoGP idei szezonja sem múlt el tragédia nélkül. A Maláj Nagydíj második körében halálos balesetet szenvedett a jövő nagy tehetségének tartott Marco Simoncelli. A 250-es géposztályban 2008-ban világbajnok címet szerzett olasz fiatalemberre emlékezünk.
Elio Zagato 1921-2009Elio Zagato 1921-2009
Nemrég távozott közülünk a híres olasz autótervező, Dr. Elio Zagato. A vállalkozó és tervező több kiváló olasz autó megálmodója. Egyszerre testesítette meg a tökéletes stílust, eleganciát, valamint a Dolce Vita életérzést képviselő olasz úriembert. Személyiségének ezen jellemvonásait az általa tervezett autókra is átültette.

 Partnereink

Idea-NET


Jogi Nyilatkozat
::
Médiaajánlat
::
Kapcsolat
::