FRISS
Vettel 2020 végén elhagyja a Ferrarit (május 12, 2020 8:40 de.)
Hibrid hajtást kap a Lancia Ypsilon (március 9, 2020 8:51 de.)
Videó: az új Fiat 500 (március 4, 2020 6:57 du.)
Az új, tisztán elektromos Fiat 500 (március 4, 2020 5:39 du.)
Érkezik az új elektromos Fiat 500! (március 2, 2020 9:22 du.)

Milyen újdonságokra számíthatunk idén?

2014-01-10
Comments off
555 Views

Tekintsük át, milyen újdonságokra számíthatunk 2014-ben! Az új modellek és a bizakodásra okot adó hírek mellett sajnos vannak olyan márkák is, melyek háza táján nagy a csend. Rövid összefoglalónk következik.

Abarth

Az Abarthról egyelőre nem tudunk semmi biztosat. A lassan kifutó Punto és a még mindig töretlen népszerűségű 500-as vannak a kínálatban. A Fiat jelenlegi palettájáról nem valószínű, hogy újabb modellt tudnának átemelni az Abarthhoz, így ha lesz is valami új, az biztos a fenti két modell valamelyikének egy újabb változata lesz.

Alfa Romeo

Az Alfa Romeo épp az új modellkínálat kialakításán dolgozik, de még nem tudni mikor láthatjuk a régóta várt típusokat. Ami biztos, hogy 2014-ben érkezik a targatetős 4C, de a kétüléses modell csak egy szűk réteget szólít meg. A MiTo és Giulietta valószínűleg kisebb-nagyobb frissítésen esik majd át, érkezhetnek a QV változatok is. A gond, hogy a 159 és 166 utódja – az alapot adó platform sorozatos áttervezése miatt – még mindig nem mutatkozott be, pedig nagy szükség lenne a szedán és a kombi modellekre a márka talpraállításához. Jó lenne, ha idén legalább egy koncepciót bemutatnának az új modellekből. A Mazdával folyó közös munka is beérhet 2014-ben, érkezhet az új Spider, mely az MX-5-el fog közös technikai alapokra épülni. A nyitott roadster ugyancsak rétegmodell, a márka arculatának jót fog tenni, de az eladások drasztikus növekedésére nem számíthatunk. A legnagyobb talány az Alfa Romeo SUV-ja, hasonlóan a szedánokhoz ennél is csak a tanulmány bemutatására van remény.

Ferrari

Ha Ferrari, akkor Forma-1. Az F14T néven érkező modellel Fernando Alonso és a csapathoz visszatérő Kimi Raikkonen megpróbálják megszerezni a világbajnoki címeket, melyre a tifosik évek óta várnak. A Ferrari újdonsága 2014-ben a California átdolgozott változata lesz. A belépő modell technikája biztos változik, mivel a Ferrarinak is követnie kell a környezetvédelmi előírásokat. A régi 4,3 literes V8-as szívómotor helyét a Maserati Quattroporte 3,8 literes V8-as biturbója veszi át, mely kevesebbet fogyaszt és az emissziós mutatói is jobbak. A modell már valószínűleg Genfben bemutatkozik.

Fiat

A Fiat nem áll le az 500-as modellcsalád bővítésével. A retró kisautó népszerűségét meglovagolva egyre több kategóriában próbálkozik a bevált formatervvel. Idén nyáron az 500X névre hallgató szabadidőautó érkezik. A modell a Jeep kis terepjárójának műszaki alapjaira épül majd, így biztosan elérhető lesz összkerékhajtással is. A Fiat várhatóan modernizálni fogja meglévő benzin és dízel motorjait, új erőforrás bemutatása nem várható.

Jeep

Az immár a Fiat csoporthoz tartozó amerikai márka 2014-ben frissíti a közkedvelt Cherokee-t. A világpremiert várhatóan Genfben tartják. A következő újdonságra őszig kell várni, ekkor érkezik a Fiat 500X ikertestvére, melyet a Jeep eltérő karosszériával dob piacra. A közös platform miatt mindkét modellt Olaszországban fogják gyártani.

Lamborghini

A Lamborghini már tavasszal bekeményít, hisz már Genfben bemutatja idei a Gallardo utódjaként érkező Huracant. A hírek szerint az új modell elődjéhez hasonlóan összkerékhajtást kap, teljesítménye pedig túlszárnyalja majd a Gallardot.

Lancia

Bármennyire is nehéz ezt leírni, de jelen állás szerint a Lancia még egy új modellváltozatot sem mutat be idén. A Fiat mostohagyerekként kezeli a szebb napokat is megélt márkát, mely jelenleg a saját modelljei (Delta és Ypsilon) mellett a Chrysler átcímkézett autóit (Thema, Voyager és az itthon nem kapható Flavia) forgalmazza. Remélem, megcáfolnak és láthatunk idén valami reménykeltőt a Lanciától is.

Maserati

A Maserati idén ünnepli centenáriumát, a prémiummárka az ünneplés mellett továbbra is a tavaly bejelentett terveire koncentrál. Az évi 50 ezer autó eladása, mint kitűzött cél, ott lebeg a márka vezetésének szeme előtt. Ezért a megújult Quattroporte és az új belépőmodell szerepét betöltő Ghibli mellé hamarosan újabb modell érkezik, ami egyben a márka első SUV-ja lesz. A Levante valószínűleg a 2011-ben bemutatott Kubang koncepció formavilágát örökli, technika pedig a Jeep Grand Cherokeeból érkezik.