FRISS
Vettel 2020 végén elhagyja a Ferrarit (május 12, 2020 8:40 de.)
Hibrid hajtást kap a Lancia Ypsilon (március 9, 2020 8:51 de.)
Videó: az új Fiat 500 (március 4, 2020 6:57 du.)
Az új, tisztán elektromos Fiat 500 (március 4, 2020 5:39 du.)
Érkezik az új elektromos Fiat 500! (március 2, 2020 9:22 du.)

Montezemolo: elérkezett egy korszak vége

2014-09-10
Comments off
7 246 Views

Olaszország, Maranello, 2014. szeptember 10. Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke, Enzo Ferrari utódja 23 év után a mai napon lemondott vezetői posztjáról.

Korán kezdődött a nap Luca di Montezemolo számára. Mielőtt 8:50 körül a sajtóügynökségekhez eljuttatták a hírt a lemondásáról, felkereste a cég vezetőségét, hogy tájékoztassa őket a döntéséről, és arról, hogy a helyét a Fiat-Chrysler konszern elnöke fogja átvenni október 13-án, ami az ő „utolsó napja lesz az iskolában”.

A hivatalos, személyes bejelentést végül délután 14 órakor tette meg a 67 éves elnök, a maranelloi Ferrari múzeum szomszédságában lévő sajtószobában. Az érzelmeit erősen kontrollálva elmondta, hogy a lemondásának fő oka az, hogy a Fiat Chrysler Automobiles-csoport Wall Street-i tőzsdei bevezetésében fontos szerepet játszik a Ferrari, a kitűzött célok elérése pedig azt kívánja meg, hogy egy ember fogja össze a teljes cégcsoportot. Természetesen az okok között valószínűleg az is szerepel, hogy a Ferrari az utóbbi időben igen gyengén szerepel a Forma 1-ben, amiért Sergio Marchionne nyilvánosan is bírálta, és célzott rá, hogy Montezemolonak távoznia illene. A hétvége előtt Montezemolo még azt nyilatkozta, hogy újabb 3 évre elkötelezte magát a Ferrarihoz, de a hétvégi Olasz Nagydíjon elért gyenge eredmény után pár nappal mégis a felmondás mellett döntött.

Az elnök pár mondatban visszatekintett az elmúlt 23 évre, ami szerinte nagyon gyorsan eltelt. Köszönetet mondott a Ferrari dolgozóinak, akik közül kiemelte legközelebbi kollegáit, az elnök helyettest, Piero Ferrarit, Amadeo Felisat és a HR igazgatót Mario Mairanot. Megköszönte az együttműködést, a támogatást a Ferrari vásárlóinak, a gyűjtőknek, és a szurkolóknak világszerte, akik a nehéz pillanatokban is kitartottak a márka mellett. Külön köszönetet mondott Jean Todt-nak és Michael Schumachernek, akik segítettek visszatérni a csúcsra egy hosszú sikertelen periódus után. Montezemolo megemlékezett barátjáról Emilio Botinról is, aki a Santander elnökeként az egyik legelkötelezettebb rajongója volt Scuderiának.

A sajtótájékoztató után a Ferrari elnöke visszament a gyárba, ahol a termelési vezetőkkel egyeztetett. Ezt követően visszavonult az irodájába, hogy válaszoljon a rengeteg emailre, amit a világ minden tájáról kapott a barátoktól, kollegáktól, a sajtótól. És természetesen, hogy dolgozzon, addig a bizonyos “utolsó iskolai napig”.