FRISS
Megújult az 500X (augusztus 28, 2018 5:20 du.)
Az új Fiat 500X (augusztus 28, 2018 4:54 du.)
A Pebble Beach legszebb autója idén… (augusztus 27, 2018 6:38 du.)
Elhunyt Sergio Marchionne (július 25, 2018 11:05 de.)
Az Alfa Romeo Goodwoodban (július 14, 2018 9:01 du.)

Montezemolo: elérkezett egy korszak vége

2014-09-10
Comments off
3 761 Views

De ki menti meg a Ferrarit?

Nos, Sergio Marchionne közgazdász, aki sikeres üzletember lett az évek során, és jelenleg a FIAT-Chrysler cégcsoport elnöke. A konszern talpraállításában szerzett elévülhetetlen érdemei ellenére mindenki – valószínűleg ő maga is pontosan tudja-, hogy az autósport nem az ő asztala. Tapasztalat nélkül vakmerő dolog lenne egyedül átvennie a csapat irányítását. A találhógatások már elkezdődtek arról, hogy ki lesz Marchionne jobbkeze. Az első név, aki szóba került Ross Brawn, aki jól ismert ember a Forma1-ben, hiszen Schumacher sikereinek az éveiben a Ferrari technikai igazgatójaként, a második legfontosabb ember volt a Scuderiában. Persze kérdés, hogy mi fog történni a jelenlegi csapatfőnökkel, az amerikai dealerrel, Marco Mattiaccival, mert Brawn valószínűleg csak akkor tér vissza, ha ő lesz a főnök.

A pilóták személye is kérdés lehet, legfőképpen Alonsoé. Ő ugyanis többször nyilatkozta, hogy neki Montezemolo a főnöke. Persze az új felállásban is valószínű, hogy marad, hiszen több év sikertelen próbálkozás után talán  most sikerül világbajnoki címet szereznie a Ferrarival. Ráadásul más csapatnál sem garantáltabb a siker. Ami még bonyolítja a helyzetet, hogy kedden este meghalt Emilio Botin, a Santander elnöke. Ez azért lényeges, mert ő volt Alonso fő támogatója a Santanderen keresztül. Kérdés, hogy ezután is maradnak-e a Ferrari mellett.

Sergio Marchionne jó szakember, a célja ugyanaz, mint Montezemoloé: sikerre vinni a Scuderia Ferrarit. A kérdés, hogy Marchionne ehhez milyen eszközöket fog használni, hiszen  higgadt üzletemberként ő gazdasági szempontok alapján dönt, míg Montezemolo Enzo Ferrari kinevelt utódjaként a Commendatore által megteremtett értékeket képviselve, szívvel-lélekkel foglalkozott az autógyárral és az istállóval az elnöki székben.