FRISS
Vettel 2020 végén elhagyja a Ferrarit (május 12, 2020 8:40 de.)
Hibrid hajtást kap a Lancia Ypsilon (március 9, 2020 8:51 de.)
Videó: az új Fiat 500 (március 4, 2020 6:57 du.)
Az új, tisztán elektromos Fiat 500 (március 4, 2020 5:39 du.)
Érkezik az új elektromos Fiat 500! (március 2, 2020 9:22 du.)

Tarolt a TwinAir a Nemzetközi Év Motorja díjkiosztón

2011-05-19
Comments off
1 246 Views

A Fiat Powertrain forradalmi TwinAir motorja a Nemzetközi Év Motorja 2011. díjak kiosztása során nem kevesebb, mint négy elismerésben részesült, és minden kategóriában, amelyben elindult, jobbnak bizonyult vetélytársainál.

A 36 ország 76 szakújságírójából és autóipari szakértőjéből álló zsűri nem csupán saját méretosztályában (1.000 cm3 alatt) találta legjobbnak a TwinAir motort, hanem az összesítésben legjobbnak ítélt erőforrásnak járó Nemzetközi Év Motorja 2011. díjat is az olasz kéthengeresnek ítélte oda. A Fiat Powertrain TwinAir erőforrása emellett a Legjobb Új Motor 2011. és a Legjobb Zöld Motor 2011. díjakat is megkapta.

Miután tavaly az 1.4 MultiAir Turbo nyerte el a Nemzetközi Év Motorja 2010. díjat, a TwinAir mostani, páratlan sikere még inkább megerősíti a Fiat Powertrain piacvezető pozícióját a modern technológiai tartalommal felruházott, alacsony környezeti terhelésű, kis lökettérfogatú erőforrások fejlesztése és gyártása terén.

Jelenleg a 85 lóerős, turbófeltöltött verzió rendelhető a Fiat 500/500C modellekhez, de hamarosan az új Lancia Ypsilon kínálatában is felbukkan a kéthengeres motor. A TwinAir a közeljövőben 65 lóerős szívó kivitelben, illetve egy még erősebb, 105 lóerős turbós változatban (kategóriaelső 120 Le/liter fajlagos teljesítménnyel), továbbá egy környezetbarát, 80 lóerős Turbo Bi-Fuel kettős üzemű verzióban is megjelenik. A méretcsökkentés filozófiájának esszenciáját képviselő TwinAir motorcsalád kiváló hatásfokú tagjai a kifinomult MultiAir technológiát hasznosítva valósítanak meg intelligens szívószelep-vezérlést, ami ragyogó teljesítményszintet, továbbá ezzel egy időben szélsőségesen alacsony üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátás eredményez.

A zsűri tagjai igen hízelgően beszéltek a TwinAir motorról: „Íme a bizonyíték, hogy az agresszív méretcsökkentésnek nem kell harmatos teljesítménnyel együtt járnia. Ez a parányi kéthengeres ráadásul nem csak meglepően nyomatékos és lenyűgözően takarékos, de karakteres motor is”.

„Négy díj, egyetlen évben? Említésre méltó teljesítményével a TwinAir beírta magát a Nemzetközi Év Motorja Díj történelemkönyvébe”.

A Díjakat Aldo Marangoni, a Fiat Powertrain termékfejlesztésért felelős alelnöke, és Dario Sacco motorplatformokért felelős alelnök vette át. „Mai sikerünk megtisztelő megkoronázása az innovatív technológiai megoldások kutatására és az egyre jobb hatásfokon működő motorok tervezésére irányuló, kemény munkánknak. Motorjaink hozzájárulnak ahhoz, hogy a Fiat S.p.A. csoport megőrizhesse vezető helyét a világ leginkább környezetbarát autógyártóinak sorában” – mondták a Fiat Powertrain vezető munkatársai a díjátadó ünnepséget követően.