FRISS
Vettel 2020 végén elhagyja a Ferrarit (május 12, 2020 8:40 de.)
Hibrid hajtást kap a Lancia Ypsilon (március 9, 2020 8:51 de.)
Videó: az új Fiat 500 (március 4, 2020 6:57 du.)
Az új, tisztán elektromos Fiat 500 (március 4, 2020 5:39 du.)
Érkezik az új elektromos Fiat 500! (március 2, 2020 9:22 du.)

Hófehérben, sárosan

2013-11-15
Comments off
12 111 Views

A Jeep bemutatta a Grand Cherokee új generációját, európai szemnek tetszetős belsővel, kiváló dízelmotorral és biztonsági eszközök hadával. Az amerikai ikont terepen, országúton és jávorszarvas-teszten is próbára tettük.

Grand Cherokee

A Jeep 1992-ben mutatta be az első Grand Cherokee-t, mely azóta is az egyik legmeghatározóbb modell a kategóriában. A luxusfelszereltségű Jeep azóta folyamatosan fejlődik, legutóbb két éve újítottak rajta. Akkor egy kiválóan megszervezett bemutatón próbálhattuk ki az aktuális modellt, melyhez képest a 2014-es modellévi Grand Cherokee szinte teljesen megújult. Ennek ellenőrzésére az importőr elővette a jól bevált receptet és újra egy on-road/off-road túrát szervezett, melyet egy jávorszarvas-teszttel fejelt meg a kiskunlacházi reptéren.

Bár a forma alapvetően a régi, a Grand Cherokee alapos átalakuláson ment át. Az eddig sem kislányos hűtőrácsot egy még karakteresebbre cserélték, melyet kiemelnek az ugyancsak átszabott, LED-es menetfénnyel körbefuttatott első bixenon fényszórók és a feljebb került markánsabb ködlámpák. Hátul is kisebbek lettek a lámpatestek, melyekben már csak LED megvilágítást találunk. A csomagtérajtó pedig a jobb kilátás kedvéért alakult át.

Az új modell öt felszereltségi szinttel érkezik – Laredo, Limited, Overland, Summit, SRT – melyekhez egyedi külső és belső jegyek társulnak, a módosult hátsó lökhárító is kivitelenként változó. Luxusautóhoz méltó a szín és kárpitválaszték, kerekeket 18 és 20 col között választhatunk. Rengeteg a króm, a kocsi minden egyes porcikáján érződik, hogy van benne anyag.

Az ajtókat kitárva is van újdonság bőven, a kézzel készített beltérben dominálnak a prémium anyagok, minőségi a fa és a bőr. A Fiat szakembereinek hatása egyértelműen érződik az új modellben, ez már egy európai szemnek is barátságos luxusbelső. Elődjéhez képest nagyobb, 8,4 colos érintőképernyős UConnect rendszeren állíthatjuk az audiorendszert és a klímát, innen olvashatjuk le a kocsi szinte minden paraméterét. A háromküllős kormányra rárakták a legfontosabb rendszerek kezelőszerveit és természetesen itt kaptak helyet a sebességváltó fülek is.

A sárban

A szervezők három csoportra osztották a meghívottakat, akik más-más területen ismerhették meg a 2014-es modellévi Jeep Grand Cherokee-t. Az első gárda ment a jávorszarvas tesztre, a másik a környékbeli utakon próbálhatta ki az új modellt, a harmadik pedig elindult off-roadozni.

Én az off-road csapattal kezdtem és az első körben beültem a Wrangler Rubicon-ba, ami a felvezető autó volt. Az agyagos-sáros utak meg se kottyantak ennek az évtizedek óta tökéletesített, kompromisszummentes terepjárónak, kíváncsi voltam, hogy boldogul ugyanitt az új Grand Cherokee.

Nem árulok el nagy titkot, hogy a Grand Cherokee-nak sem okozott gondot a terepezés, pedig utcai gumikkal vágtunk neki a felázott talajú utaknak. Az új Quadra-Drive II elektronikus részlegesen önzáró hátsó differenciálművel felszerelt összkerékhajtási rendszer tette a dolgát. (Létezik egy Quadra-Trac II névre hallgató állandó összkerékhajtási rendszer kétfokozatú terepváltóval az alacsonyabb felszereltséghez és egy Quadra-Trac aktív kapcsolható összkerékhajtás az SRT változathoz.) A 2,4 tonnás Jeep csúszkált, csapkodta a sarat, hallhatóan dolgozott alatta az aktív nyomatékelosztásról gondoskodó központi terepváltó és elektronikusan vezérelt tengelykapcsoló csomag. Normál tapadási körülmények között a központi differenciálmű a hajtóerő 48 százalékát előre, 52 százalékát  a hátsó tengelyre juttatja. A körülmények változására a rendszer automatikusan módosítja az első és hátsó tengelyek közötti nyomatékmegosztást. Az elektronikus rendszerek segítségével megakadályozza a kerekek kipörgését hirtelen gyorsítás esetén. A Quadra-Drive II rendszer 4WD Low üzemmódban felező áttételekkel üzemel, a 2,72-es áttételét szélsőséges terepviszonyokhoz tervezték.

Az általunk próbált Summit változatban az alapfelszereltségnek számító Quadra-Lift légrugózás is segítette az előrehaladást a sárban. Bár nem voltak túl nagy szintkülönbségek, biztos, ami biztos, megemeltük a Grand Cherokke-t. Ekkor a 22 cm-es alaphelyzetből 25,4 cm-re vagy 28 cm-re emelhető meg a Jeep. A rendszer nem csak terepen segíti a haladást, autópályán és álló helyzetben is más-más pozícióba emeli a kocsit, mely az üzemanyag fogyasztást és a kényelmes kiszállást hivatott támogatni. Quadra-Lift légrugózás természetesen javítja az új Jeep Grand Cherokee egyéb paramétereit is, 35,8 fokos első, 29,6 fokos hátsó, valamint 23,5 fokos a középső terepszöge.

Az országúton

Kijutottunk a sárból és már mentünk is a teszt következő állomására, az országúti vezetéshez. A Grand Cherokee új motorokat és váltót kapott. A 3,0 V6 CRD dízelmotor (VM Motori és Fiat Powertrain közös fejlesztés) kétféle, 190 és 250 lóerős változatban, valamint a 3,6 V6 Pentastar, az 5,7 V8 HEMI és a 6,4 V8 HEMI benzines alkotják a palettát. Mi csak a 3,0 V6 CRD dízelmotort próbálhattuk ki, abból az erősebb változatot. Az 570 Nm csúcsnyomatékú motor az új nyolcfokozatú ZF automataváltóval tökéletes páros, ennél nagyobb nem kell ebbe az autóba. Az importőr elhozta a korábbi Grand Cherokee 5,7 literes HEMI motoros változatát, melybe még az ötsebességes automata dolgozott. Mindkettőt próbálva azt kell mondjam, hogy az új váltónak köszönhetően az új Cherokee dízelmotorral is ugyanarra képes, mint a korábbi csúcsmodell. Az új váltó, mely minden 2014-es modellbe bekerül, jelentősen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és dinamikusabb gyorsítást tesz lehetővé.

A Grand Cherokee bonyolult elektronikai rendszerek segítségével figyeli és segíti az optimális haladást a különböző terepviszonyok között. A rendszerek állandó összeköttetésben állnak egymással így pl. Eco üzemmódban a jármű Aero magasságba állítja magát, ami kedvezőbb légellenállást eredményez.

A hajtáslánc persze csak egy dolog, úton is kell tartani ezt a nagyteljesítményű luxusterepjárót. Az elöl és hátul alkalmazott, független kerékfelfüggesztésnek és a progresszív rugóknak köszönhetően javult Grand Cherokee vezethetősége és menetkomfortja. A nagyobb sebességű kanyarokban is sokkal stabilabb lett, mint az elődje.

A jávorszarvas-teszt

Mielőtt kiértünk a reptérre kipróbáltuk az adaptív sebességtartó rendszert. A röviden ACC-nek hívott érzékelőcsomag képes kedvezőtlen időjárási vagy látási viszonyok mellett tartani a vezető által beállított követési távolságot, ugyanakkor automatikusan csökkenti az előre beállított menetsebességet, amennyiben azt érzékeli, hogy közeledünk az előttünk haladóhoz, illetve, ha valaki besorol elénk a forgalmi sávba. A rendszer képes a vezető közbelépése nélkül megállítani a járművet.

Az elektronika bűvöletéből a kiskunlacházi reptéren fújó hideg szél zökkentett vissza minket a valóságba. A kifutópályán kibójázott jávorszarvas-teszt nem véletlenül került be a bemutató programjába. Az előző generációs Grand Cherokee-ról felkerült a netre egy videó, melyen egy majdnem borulással végződő kettős elkerülés látható. A filmben eléggé lehúzták a Jeep zászlóshajóját, így az importőr úgy gondolta, jobb, ha magunk tapasztaljuk meg mit is tud az új Grand Cherokee.

Mivel a lehetőségek között ott volt az eggyel korábbi modell is, úgy döntöttem először azt próbálom ki. Nos, a Jeep által sérelmezett film valódiságát erősen megkérdőjelezi az a tény, hogy 70, 80 és 90 km/h sebességnél is sikeresen végre lehetett hajtani a manővert, bójadöntögetés és két keréken bemutatott piruett nélkül is. Aztán az új modellre került sor. Már az első körben érezni lehetett, hogy a biztonsági rendszerek fejlődése sokat javított a stabilitáson. Balgaság lenne azt gondolni, hogy a 2,4 tonnás, 1,8 méter magas Grand Cherokee úgy viselkedik, mint egy  sportkupé. A hirtelen kormánymozdulatokra rendesen megdől a puha légrugókon, de veszélyhelyzetnek nyoma sem volt.

Az Grand Cherokee ára 15 és 25 millió forint között mozog felszereltségtől függően. Én a pazarul felszerelt dízelmotoros Summit változatra szavaznék 20 millióért, a V6-as dízel bőven elég a dinamikus haladáshoz, az új váltóval keveset eszik és bitang jól néz ki fehérben – sárosan.